Studia prowadzone przez Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczną w Brzegu.
Studia podyplomowe dają kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach ponadgimnazjalnych i policealnych w zawodzie określonym planem studiów oraz do nauczania przedmiotów objętych programem studiów.
Studia skierowane są do osób posiadających pełne kwalifikacje pedagogiczne.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450 ze zm.) oraz
Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 września 2023 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2023 poz. 2102).
Studia trwają trzy semestry.
MODUŁ KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Podstawy pedagogiki specjalnej
Psychologia rozwojowa i osobowości
Dydaktyka w szkole
Podstawy diagnozy pedagogicznej
Pedagogiczne konteksty komunikacji
Etyka zawodu nauczyciela i terapeuty
MODUŁ KSZTAŁCENIA SPECJALISTYCZNEGO
Analiza i ocena jakości żywności i żywienia
Technika i technologia produkcji potraw
Emisja i higiena głosu
Żywienie człowieka
Higiena i toksykologia żywności
Metodyka nauczania przedmiotu z wykorzystaniem technologii informacyjnej
Towaroznawstwo artykułów spożywczych
Technika i organizacja obsługi konsumenta.
Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności
Marketing żywności i żywienia
Mikrobiologia żywności
Podstawy chemii żywności oraz biochemii
Ekologia i ochrona środowiska
Nowoczesne materiały i techniki opakowań żywności
Wykorzystanie technologii informacyjnych. i komunikacyjnych w nauczaniu
Praktyka – 150 godzin
Łączna liczba godzin - 600 (220h wykładów + 230h ćwiczeń + 150h praktyk)
63 punktów ECTS
Oferta obowiązuje od 04.04.2024 r. (za całość studiów) | Opłata wpisowa | Płatność od 2 do 10 rat płatnych przelewem | Płatność jednym przelewem |
Cena dla nowych słuchaczy | 180 zł | 3 900 zł | 3 600 zł |
Cena na drugi zapis oraz dla absolwentów | 180 zł | -200 zł | -200 zł |
. |