Studia prowadzone przez Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczną w Brzegu.
Studia podyplomowe dają kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach ponadgimnazjalnych i policealnych w zawodzie określonym planem studiów oraz do nauczania przedmiotów objętych programem studiów.
Studia skierowane są do osób posiadających pełne kwalifikacje pedagogiczne.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450 ze zm.) oraz
Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 września 2023 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2023 poz. 2102).
Studia trwają trzy semestry.
Zakres tematyczny studiów podyplomowych obejmuje m.in.:
- Podstawy żywienia człowieka
- Wpływ zdrowego żywienia na organizm człowieka
- Towaroznawstwo
- Dietetyka
- Technologia gastronomiczna z elementami żywienia zbiorowego
- Projektowanie i wyposażenie zakładów gastronomicznych z elementami BHP
- Obsługa konsumenta
- Zarządzanie w gastronomii
- Higiena i ochrona zdrowia z elementami mikrobiologii żywności
- Marketing usług gastronomicznych
- Działalność gospodarcza w gastronomii z rachunkiem kosztów
- Informatyka w gastronomii
- Metodyka nauczania przedmiotu z wykorzystaniem technologii informacyjnej
- Praktyka - 60 godzin
Łączna liczba godzin - 330 (70h wykłady + 200h ćwiczenia + 60h praktyki)
35 punktów ECTS
zakres tematyczny dla studiów rozpoczętych od 01.10.2024 r.
Oferta obowiązuje od 04.04.2024 r. (za całość studiów) | Opłata wpisowa | Płatność od 2 do 10 rat płatnych przelewem | Płatność jednym przelewem |
Cena dla nowych słuchaczy | 180 zł | 3 900 zł | 3 600 zł |
Cena na drugi zapis oraz dla absolwentów | 180 zł | -200 zł | -200 zł |
. |