Dietetyka i psychologia zdrowia (CH)

Studia prowadzone są przez Collegium Humanum – Szkołę Główną Menedżerską z siedzibą w Warszawie.

Studia adresowanie są do wszystkich osób zainteresowanych dietetyką i psychologią zdrowia, a w szczególności: dietetyków, technologów żywności; psychologów i psychoterapeutów; lekarzy i pielęgniarek; nauczycieli i pedagogów.
Słuchacze podczas studiów zapoznają się z tematyką zachowań zdrowotnych, ich somatycznych oraz psychologicznych uwarunkowań oraz metod wspomagania ich zmiany. Zdobędą najnowszą wiedzę na temat szeregu chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, takich jak na przykład: otyłość, miażdżyca, cukrzyca, anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania. Poza wiedzą z zakresu medycyny o chorobach dieto-zależnych i fizjologicznych aspektach zmiany zachowań zdrowotnych, słuchacze będą mieli okazję zapoznać się z bogatą wiedzą psychologiczną pozwalającą na rozumienie istoty problemów związanych z odżywianiem oraz na skuteczne motywowanie do zmiany. Dowiedzą się, jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia, jak motywować do leczenia dietetycznego oraz w jaki sposób przygotowywać programy edukacyjne dla różnych populacji, takich jak młodzież i dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży itp.


Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 17 lutego 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. poz. 312)
Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 2 grudnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. poz. 2160)

Źródłó: https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/wiecej-zajec-prowadzonych-na-odleglosc--zmiana-standardu-ksztalcenia-nauczycieli

Studia trwają dwa semestry.


Anatomia i fizjologia żywienia człowieka
Podstawy żywienia człowieka
Zalecenia dietetyczne w zdrowiu i chorobie
Poradnictwo dietetyczne z zasadami układania jadłospisów (skład żywności, normy żywienia)
Aktywność fizyczna jako element profilaktyki i terapii
Żywienie w poszczególnych okresach życia
Podstawy psychologii jedzenia i odchudzania się
Psychologia emocji i motywacji
Elementy terapii poznawczo-behawioralnej a zmiana nawyków żywieniowych
Dialog motywujący jako wsparcie zmiany nawyków żywieniowych
Podstawy prawa i etyki
Przeprowadzanie wywiadu żywieniowego
Analiza sposobu żywienia i stanu odżywiania
Komunikacja z pacjentem
Układanie planów żywieniowych i behawioralnych
Pokonywanie barier i trudności w pracy

Płatność w 1 raciePłatność w 2 ratachPłatność w 4 ratach
Umowa zwykła4900 złotych5200 złotych5600 złotych
Opłata wpisowa100 złotych100 złotych100 złotych

     
     
    [contact-form-7 404 "Nie znaleziono"]